Címünk 4026 Debrecen, Mester utca 1.
O-24-ben hívható O-24-ben hívható: 52/447-724

Süveg utca 3.

A Süveg utcai telephely 2017-es évben szervezett programjai, rendezvényei:

A DMJV Család- és Gyermekjóléti Központja Debrecen, Süveg u. 3. szám alatti telephelyén szervezett a prevenciós programokat az ellátási területünkön élő felnőttek, gyermekek, és családok részére ajánljuk.

A játékon és a különböző foglalkozásokon keresztül prevenciós feladatokat valósítunk meg, melyekkel az itt élő fiatalok szabadidejének hasznos eltöltését biztosítjuk. Az együtt játszás élménye, a társasjátékok alatt a szabályok betartása a gyermekekben kialakítja és erősíti a közösséghez tartozás igényét és annak pozitív hatásait, a szabálytudat kialakulását, és a kudarc feldolgozás technikáját el tudják sajátítani.

A kézműves foglalkozások alkalmával fejlődik a gyermekek kreativitása, az ajándéktárgyak készítésével a hátrányos helyzetű gyermekek a szeretteiket meg tudják ajándékozni, az ünnepek alkalmával (nőnap, húsvét, anyák napja, mikulás, karácsony).

Állandó programjaink:

  • “Aranydió” csoport
2017/2018-as tanévben kétheti rendszerességgel
  • Csapókerti Baba-Mama Klub
heti rendszerességgel, minden héten csütörtöki napokon 10.00 órától
  • Női torna kör
hetente két alkalommal, kedden és csütörtökön 9.00 órától

“Aranydió” csoport

A 2017/2018-as tanévben kétheti rendszerességgel rendezzük meg az „Aranydió” csoportot. Célja a hátrányos helyzetű és veszélyeztetett gyermekek segítése, támogatása, olyan csoport létrehozásával, melynek elsődleges alapelve az egymás elfogadása és szeretete. Nagyon fontos, hogy a kis közösségünkben jó hangulat legyen. A programok során közös játékok, meseolvasások, valamint kézműves tevékenységek valósulnak meg. A csoportban résztvevő gyerekek a Csapókerti Általános Iskola alsó tagozatos tanulói, akik az osztályokban tanító pedagógusok segítségével lettek kiválasztva, de többségük intézményünk által gondozott gyermekek. A csoportban 12 gyerek vesz részt, az alacsony létszámot az indokolja, hogy a gyermekek többféle problémával érkeznek, intenzív odafigyelést igényelnek. A foglalkozásokon többnyire kézműves tevékenységet végzünk, melyek témáját elsősorban az aktuális ünnepek (farsang, nőnap, húsvét, anyák napja, mikulás, karácsony, szilveszter) adják. A kézműves foglalkozások mellett szabadtéri és társas játékokat, körjátékokat, versenyeket szervezünk a gyerekek számára.

Megvalósult alkalmak:

2017. január 9. – Színes üvegfestékek és fólia eszközökből üvegmatricát készítettünk a gyerekekkel

2017. február 6. – Álarcot készítettek a gyermekek színes kartonból. Formalyukasztóval különböző motívumokat nyomtak, színes flitterekkel és csillámporral díszítették.

2017. február 27. – A közelgő nőnap alkalmából a gyermekek szalvétából, hurkapálcából virágot készítettek.

2017. március 13. – A Húsvét közeledtével papírgurigából nyulat készítettünk.

2017. április 3. – Papírdobozból, flitter, csillámpor és egyéb dekorációs eszközből ajándéktárgyat készítettünk közösen a gyerekekkel. A csillogó dekorációkkal nagyon-nagy örömmel dolgoztak a gyerekek, főleg a lányok.

2017. május 15. – Színes papírkartonból és különböző dekorációs eszközökből (apró díszek, gyöngyök, flitter) üdvözlőlapot készítettek a gyerekek a szeretteik számára.

Az iskolai tanév végén befejeződtek a kézműves foglalkozások. 2017/2018-as tanévben új csoportot kellett szervezni, mert az előző évben csoportfoglalkozáson részt vevő immár másodikos osztály tanórái közé időben nem lehetett beépíteni a foglalkozást. A 2017/2018-as tanév szeptembere az új csoport keresésével, a pedagógusokkal való egyeztetéssel, a lehetőségek feltérképezésével telt.

2017. október 9.- Első foglalkozás a gyerekekkel. Kreatív csoportjáték egymás megismerésére. A csoport szabályok játékos bemutatása, megismerése. Saját készítésű névtábla megalkotása.

2017. október 16. – Fekete fonalból denevér készítése.

2017. november 27. – Képkeret készítése, saját képpel. A képet önállóan alkották meg, ceruzával, filctollal. A képkeretet spatulából közösen készítettük el. A keretet önállóan kifesthették, díszíthették.

2017. december 4. – Mikulásra való készülődés. Mikulás-figura készítése WC papír gurigából.

2017. december 18. – Karácsonyra hangolódás, beszélgetés az ünnepről, a hagyományokról. Muffin papírból fenyőfa készítése, amit egy csipeszre ragasztottunk fel.

Voltak olyan betervezett foglalkozások, amelyek egybe estek a különböző iskolai rendezvények időpontjaival, emiatt az Aranydió foglalkozások nem valósulhattak meg. Viszont ezek nem befolyásolták a csoportvezetők az adott alkalomra való felkészülését.

Baba-mama klub

A program heti rendszerességgel, csütörtökönként 10.00 óra és 11.30 óra között valósul meg.

Csapókerti Baba-Mama Klubunk 16 éve működik heti rendszerességgel. A csoportba kisgyermekkel otthon lévő anyukák járnak. A csoport támogató hatással, önsegítő formában jött létre, hogy a hasonló helyzetű és érdeklődésű nők kimozduljanak otthoni bezártságukból, nyugodt és barátságos környezetben tudjanak beszélgetni örömeikről, bánataikról és problémáikról; hiszen a szülés utáni időszak alatt sok édesanya, elveszíti korábbi érdeklődési körét, felhagy addigi hobbijával, és társas kapcsolatai is beszűkülnek, hogy teljességgel megfeleljen az új kihívásoknak, az anyaságnak. A babáknak, mint leendő bölcsődéseknek, óvódásoknak itt lehetőségük van megismerkedni a gyermekközösségi léttel.

A kitűzött célt sikerült megvalósítani: az anyukáknak lehetőségük nyílt arra, hogy a heti csoportfoglalkozások során találkozhassanak, megismerkedjenek egymással és megosszák gondjaikat, sikerereiket, tapasztalataikat egymással, melyből mindannyian sokat tanultak. Igyekeztünk a résztvevők kívánságaira épülő programokat szervezni. Különböző rendezvények, kirándulások és kézműves foglalkozások színesítették a heti találkozásokat. Így kívántuk erősíteni a csoport összetartó erejét, és a tagok bezártság érzetet oldani.

2017. január 1. és 2017. december 31. között 35 alkalommal tartottunk foglalkozást, melyen átlagban 6 anyuka (összesen 133 fő) vett rész 1-2 gyermekkel.

2017. évi programjai voltak:

  • közös készülődés az ünnepekre, egyéb jeles napokra kézműves foglalkozásokkal egybekötve (farsang, húsvét, anyák napja, Mikulás, karácsony)
  • ünnepségek (jelmezes bál, húsvéti meglepetés, Mikulás ünnepség)
  • közös szabadtéri séták a Liget téri játszótérre
  • Szabó Hajnalka Emese, intézményünk pszichológusa 1 alkalommal gyermeknevelési kérdésekre válaszolt az anyukáknak
  • ötletek, praktikák és ünnepi ételreceptek csereberéje
  • folyamatos szociális és mentálhigiénés tanácsadás

Női torna kör

Egészségünk megőrzése érdekében prevenciós céllal jött létre a  NŐI TORNA KÖR.  Kiemelt fontosságú, hogy az órákat heti rendszerességgel, ingyenesen vehetik igénybe a mozogni vágyó hölgyek. Célunk, a testi-lelki egészség megteremtése mellett egy olyan közösséget létrehozni, akiknek fontos a mozgás szeretete és az egészséges életvitel megtartása.

A torna jellegét tekintve alakformáló. A nyújtás és lazítás mellett helyet kapnak az erősítő gyakorlatok, melyek a kritikus területeket formálják és feszesítik.

A torna – jellegéből adódóan – alkalmas arra, hogy a  fiatalabb korosztályon át a középkorú és nyugdíjas hölgyeket is átmozgassa.

Heti két alkalommal kerül megszervezésre. Kedden 9.00 óra és 10.00 óra között, valamint csütörtökön 09.00 és 10.00 óra között. A tornán elsősorban a telephely környezetében élők vesznek részt, nagy örömmel.

Megvalósult alkalmak:

Január: 17, 24, 26

Február:  07, 09, 14, 16, 21, 23, 28

Március: 07, 14, 21, 23, 28

Április: 04, 06, 11, 13, 18, 20, 25, 27

Május: 02, 04, 09, 11, 16, 18, 25, 30

Június: 01, 27, 29

Szeptember: 12, 14, 19, 21, 26, 28

Október: 3, 5, 10, 12, 17, 19, 24, 31

November 2, 7, 9, 14, 16, 21, 23, 28

December: 5, 7, 14, 19, 21, 28